torstai 3. huhtikuuta 2008

Loppuu se langattomuushommakin kun oikein kohelletaanNoh,

Järkkäsin duunissa RF-seminaarin, ja oli kyllä mahtavaa hommaa sikäli että langattomien vehkeiden käyttö on audiohenkilöiden keskuudessa ehkäpä yksi vähiten hallussa oleva asia. Mututietoahan piisaa ja inttervepin ihmemaailmassa jokainen on viisaampi kun toinen, mut oikeaa tietoa on aika hankala löytää. Tanskanmaasta Jonas tuli ja kertoi miten homma makaa, ja ihan faktapohjalta, ilman sen suurempaa myyntipulinaa.

Toki on ihmisiäkin jotka on jaksaneet opiskella hommaa ja ottaa laitteistoa haltuun, ja voin kertoa et tällä hetkellä niitä hahmoja ahdistaa aika lujasti. Niitä taajuuksia jolla nää kamat toimii ei nimittäin kohta ole, koska hetken päästä niissä on kaistat täynnänsä joko digitelsua tai jotain mobiiliryönää. Varsin harmi homma, koska aika monet teatterit, festivaalit, konferenssimökit, kirkot, konserttitalot, oopperat ym. on täysin riippuvaisia langattomien laitteiden toiminnasta.

Suomessahan yleensä käytetään kahta taajuusblokkia, D, joka toimii taajuuksilla 726 - 866 MHz E joka taas on 830 - 960 MHz. Meillä asiat on oikeasti vielä aika hyvin, koska vaikka digitv onkin täyttänyt ne vanhat hyvät analogi-tv:n aukot niin kaistaa silti riittää. Kun käytät D:tä soitinvehkeisiin ja mikrofoneihin, ja E:tä in-ear hommiin omaat hyvät mahikset saada setit supattelemaan vaikka kanavia olis enemmänkin. Käyttötarkoitukseensa oikeanlaiset antennit tietty kondikseen vielä, mut ei siitä nyt jessus sentään tässä aleta... :D

WRC 2007, eli World Radiocommunication Conference pidettiin viime vuoden lopulla, ja siellä periaatteessa ei kukaan päättänyt mitään. Jokaisella maalla on siis oikeus myydä taajuuksiaan parhaaksi katsomallaan tavalla ja summalla. Amerikan ihmemaassa taajuushuutokaupan voittava huuto on tällä hetkellä vaatimattomat 19,5 miljardia dollaria, eli mitään ihan nappikauppaa tää homma ei ole.

Seuraava konferenssi pidetään vuonna 2011, ja onneksi herrain agendalla on kohdassa Agenda Items: 1.17
"To consider results of sharing studies between the mobile service and other services in the band 790-862 MHz in Regions 1 and 3, in accordance with Resolution 749 [COM4/13] (WRC‑07), to ensure the adequate protection of services to which this frequency band is allocated, and take appropriate action."
Mutta jo sitä ennen saattaa tapahtua erittäin kuumottavia asioita ellei päätöksiä tekevien tietoon saateta tarpeeksi infoa nykytilanteesta, ja varsinkin siitä tulevasta ja sen seurauksista.

Jotain pitäis siis tehdä, ja mieluummin heti kun ens keväänä!

R

ps. kuvan mikki on muuten Senkun, eli silloisen Labor W:n (ja muailman) ekasta langattomasta vuodelta 1957. Toimii! :D

Ei kommentteja: